Iransk saffran

Ordet saffran kommer från persiskan zafarān som syftar på den gula färgen. Idag produceras 95% av världens saffran i Iran.

Saffran är världens dyraste krydda och är torkade pistiller från saffranskrokusen. Varje krokusblomma har tre pistiller och det krävs minst 100 000–150 000 krokusar, vilka plockas och rensas för hand, för att utvinna 1 kg torkad saffran.

Saffran används som krydda i vissa brödsorter (”saffransbröd”). Numera blandas saffranet i degen, men i äldre tider penslade man bullarna med saffransvatten direkt när de tagits ur ugnen. I Sverige används den främst till lussekatter, men även i till exempel paella, fisksoppa och den gotländska efterrätten saffranspannkaka.

Det tidigaste omnämnandet av saffran är på sumeriska lertavlor från 4000-talet f.Kr. Saffran nämns även i Gamla testamentet. Det första skriftliga belägget för saffran är troligen från 600-talet f Kr i den assyriska botaniska referensboken. Saffran nämns i Iliaden och i Kung Oidipus av Sofokles och enligt grekisk mytologi sägs Zeus sova på en bädd av saffran. Det är sannolikt världens äldsta krydda och har genom tiderna använts bl.a. som medicin. Efterfrågan av kryddan var allra störst år 1347–1350 då den ansågs skydda mot digerdöden. Kryddan har även använts som pigment i måleri och boktryckning, som färgämne i hårfärg och tyger, som parfym och inte minst som lusthöjande medel. Självaste Kleopatra ansåg att saffran var afrodiasiskt. I Iran finns 50 000-åriga spår efter saffran i avbildningar. Kryddan har även en framträdande kulturell roll, exempelvis genom att buddhistmunkar färgar sina dräkter i saffran vilket de gjort ända sedan Siddharta Gautamas död.

I Europa blev saffran vanligare under medeltiden, så även i Sverige, i samband med Hansan öppnade upp för handel över Östersjön. Svenskarna var vid den tiden ensamma om att krydda sötebröd och saffransbrödet blev en lyxprodukt och statussymbol. Vid denna tid kretsade handeln med saffran kring Venedig där det fanns en egen poliskår ”Ufficio dello zafferano” som kontrollerade handeln. Hårda straff väntade den som förfalskade kryddan. I Nürnberg fanns en lag nedtecknad som handlade enbart om saffran, “Safranschau”. Lagen kunde ge dödsstraff.

Som världens dyraste krydda händer det att saffran förfalskas än idag. Smak och doft förloras i malningsprocessen men mald saffran kan också förfalskas lätt genom att blandas ut med andra röda och gula kryddor.

Vårt saffran består av hela trådar och har betydligt mer smak och doft. Passa på ett testa och upplev skillnaden!

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla